Valet av ett redigeringsprogram....

Med extra dassigt väder idag så har jag hållit på att kolla runt på foto redigeringsprogram. Jag har kollat på funktionerna i programmen och det verkar vara liknande funktioner i dom flesta program men till olika kostnader. Kvalitetsmässigt kan jag inte avgöra om det är bättre att betala en större summa pengar för att köpa ett program eller ladda ner ett gratisprogram.

Frågan är ju också hur mycket behöver jag använda och har behov av. Jag har suttit och kollat in Photoshop lite närmare. En gratis (jag gillar gratis) introduktion fanns att titta på som beskriver programmets olika funktioner och vilka olika profisionella nivåer som finns att köpa.

Många av dom praktiska funktionerna som finns i photoshop hittar jag också i Picasa 3 som jag använder (gratis att ladda ned). Om kvaliten blir sämre med gratisprogrammet vet jag inte. Standard verktygen finns ju i båda programmen och då är ju gratis bäst. Photoshop verkade däremot mer gediget uppbyggt och har ett mer proffsig verktygshantering. Bra organisation med bilderna som jag kan sakna ibland i Picasa.

Jag blev ju extra intresserad av photoshop och började titta på priserna för att eventuellt köpa programmet. Mellan 1200 - 1500 för photoshop standard och t.ex lightroom. Men priserna gjorde att jag backade direkt. För det jag såg fanns i programmen gjorde mig inte över-exhalterad att jag skulle slå till med ett köp till det priset. När jag redan har liknande grejer i Picasa 3.

Låt säga att jag vill uppgradera när en ny version kommer så har ju priset mångfördubblats flera gånger om, om man nu vill hålla sig uppdaterad inför varje ny version. Då blir det ett jädrigt dyrt program.

Jag använder mig också av Photoscape (gratis att ladda ned) som kompletterar upp det jag saknar i  Picasa. Nu redigerar jag ju inte mina bilder hej vilt utan bara lite då och då. Men med många innesittar dagar så kan jag ju pyssla och prova mig fram med olika tekniker med mina totalt misslyckade bilder som jag egentligen tänkt att kasta.

Frågan är ju för en novis som mig, som egentligen tycker det är tråkigt att sitta och redigera (tidsödande) bilder. Är det värt att lägga ca 1500 spänn på ett redigeringsprogram när jag har störst behov av några få verktyg i programmet. Kommer jag att nyttja programmet till fullo eller blir det ett onödigt köp. Just nu så nöjer jag mig med det jag har. I alla fall när det gäller mitt nuvarande redigeringsbehov.

När jag hittar ett bra och för mig tilltalande program så betalar jag vad det kostar men just för tillfället övertygar det jag sett inte mig till att köpa t.ex photoshop i förhållande till det jag har.

Du får gärna övertyga mig....och komma med bra argument :)

Inlagt 2012-11-22 23:07 | Läst 2706 ggr. | Permalink
Jag kan verkligen rekommendera PAINT.NET http://www.getpaint.net/ ett utmärkt gratis program som det finns hur många tillägg till som helst. Mvh. Johan
Svar från Tinaspicture 2012-11-23 09:01
Tack för tipset Johan :) Jag ska kolla på det :)
Lightroom 4 får du för 1200:-
Riktigt bra program som jag kör själv Christina.
Det har förut kostat kring 3000:- men priset har lyckligtvis sänkts.
Hade Elements förut som kostar kring 700:- det är inte i närheten
av LR4.
Riktiga photoshop för 10000:- är mera för proffs som har firma och kan skriva av momsen, för dyrt tycker jag för glad amatör men alla har ju olika smak.
Du får riktig bra program för 1200 kan jag säga, bästa man kan köpa just nu
anser jag.
Lycka till med inköpet !
mvh/Dieter
Svar från Tinaspicture 2012-11-23 09:05
Jag har förstått att många använder Lightroom och är väldigt nöjda. Så det tål nog att tänkas på. Jag släktforskar också och där är programmen klart överlägsna gratisversionerna och då betalar jag gladeligen 1000 spänn för ett bra program med bra verktyg och funktioner. Men jag blir lite tveksam när det gäller fotoprogrammen.
Tack för din kommentar Dieter :)
Om du verkligen är intresserad av gratis, titta på Linux och dess utbud av fotoprogram. Går ju att att använda på samma dator som Windows. Bara att installera parallellt med Windows. Sedan kan du testa om och när du vill.

Då får du tillgång till program som:
Darktable - Ett program som påminner en hel del om Lightroom.
Fotoxx - Ett litet enkelt program med sådana faciliteter som HDR och stackning.
Shotwell - med finurlig sortering av bilder.
GIMP - Ett riktigt fotoredigeringsprogram, Inte alls i klass med Photoshop, men en bra bit på väg.

Det finns massor av program av olika kvalitet - Allt gratis. Vill du testa är allt gratis. Bara att ladda ner en variant av Linux och prova. T.ex Ubuntu, Mint, eller Fedora. Det kommer att kräva lite ansträngning, men det är kul att experimentera.

Vill du inte ta det drastiska steget att prova ett nytt operativsystem, finns GIMP även till Windows.
Svar från Tinaspicture 2012-11-23 09:11
Hej Björn och tack för kommentaren :)
Jisses vad många redigeringsprogram det finns !! Både gratis och för en slant.
Men jättebra att jag får dessa tips att kolla upp. Man måste ju prova sig fram tills man hittar något man är nöjd med. Om det sen kostar en slant så är det så. Jag vill ha det som är bra, bättre, bäst :)
Ha en fortsatt bra dag !!
Många tips på olika bra program har du fått! Jag tycker handhavandet och upplägget är viktigt när man arbetar med bild.beh. Jobbar dagligen med detta och då med elever i grundskola och på gymn nivå. Photoshop Elements använder vi och tycker det är användarvänligt. Privat kör jag Lightroom ochså.Gratis Picasa utmärkt till enklare ändringar. Personligen tycker jag att det är det lätt att tappa sin bildsjäl till Photoshop djävulen om man inte passar sig. Men som allt annat så är måttlig förbrukning inte skadlig :)) Och man bör ställa sig frågan vad man vill göra med sin bild innan man sätter igång..Men med små förändringar kan man varsamt förändra en ganska alldaglig bild till något lite intressantare. Mina elever får jobba mycket med att beskära bilder och upptäcker att en bild som varit på väg till papperskorgen helt plötsligt blir intressant genom enkla medel. Skuggor och kontraster likaså. Men allt är personligt så pröva dig fram. Duger inte dom bilder man får upp på skärmen och varför kan man fråga sig först? Erkänner sen att jag ibland lätt spårar ur och får färgnojja och missbrukar Photoshop.. Ganska skönt men får väl söka hjälp :)) Lycka till då/Tony..
Svar från Tinaspicture 2012-11-23 11:15
Tack Tony !! Jag har drabbats av beskärningsnojja. Ett flertal av bilder har drabbats av det. Speciellt skruttiga bilder och vips så blev det bättre. Något som jag har upptäckt vara bra med Picasa är när jag sparat mina bilder efter att jag fixat och trixat. Så har det hänt att jag ångrat mig. Då kan jag ångra mitt sparande i Picasa och bilden återgår till det vanliga igen. I Photoscape är det "kört" om jag sparar en ändring och inte har sparat originalet.
Jag gör redigeringsträning på skruttbilder och lär mig verktygen. Blir det dåligt så är det bara att kasta i papperskorgen :)
Svar från Tinaspicture 2012-11-23 16:52
Tack för tipset :) Det var ett bra erbjudande.
Jag började med iPhoto för att det kom med datorn (Mac). När jag sedan tyckte att den blev seg och inte var så smidig att redigera med så skaffade jag Lightroom, har nu nr. 4 och är toppennöjd. Har även kört lite Aperture (Mac) men tycker att LR är klart smidigast. Har hela tiden haft Photoshop CS3 men aldrig haft tålamod att lära mig använda det. Vad som är lämpligast är nog beroende på hur mycket man vill modifiera bilderna. Lycka till i "djungeln" och ha en trevlig helg!
Ewa
Svar från Tinaspicture 2012-11-23 16:57
Ja, Lightroom verkar poppis och precis som du säger så får man leta sig fram tills man hittar nåt man gillar. Tack för kommentaren och ha en bra fortsatt fredagskväll :)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?