Konsten att förbättra sig.

Sen jag bestämde mig för att börja använda mig av Fotosidans alla möjligheter med att titta på andra bilder, blogga, läsa kommentarer och en massa annat fotonyttigt. Så har jag på kort tid fått en massa nya infallsvinklar som gett mig ny kunskap. En fördel som jag har kunnat göra nu när jag går hemma. Mycket tid har jag kunnat använda framför datorn.

Allt begriper jag ju inte än så länge med alla tekniker i fotograferingens värld. Det finns massor att lära och förstå. Det gäller att hitta en väg som tilltalar en själv om vad man vill lära sig. Mina ambitioner sträcker sig till att förbättra mig själv i lagom takt och bara göra det som jag finner nöje i att lära mig.

Det jag mest brinner för när jag fotograferar är när jag hittar ett litet småkryp. Då faller jag oftast ner på knä och ibland liggandes på magen för att fotografera en närbild. Det tråkiga är ju årstiden som vi har just nu och ett tag till innan insektssäsongen kommer igång igen. Det är bara att bita ihop och hitta något annat att fokusera på.

Därför har fotograferandet fallit på svart vitt. På senaste tiden har det blivit mycket fotande i svart vitt. Jag tycker årstiden passar just nu för det. När jag tittar på mina svartvita arkiv så upptäcker jag ett genomgående tema bland fotografierna och det är övervägande industri, arkitektur och detaljer. Jag har tydligen någon slags förkärlek till detta. Det är då jag inser jag kan lära mig mer genom att titta på hur andra fotograferar liknande objekt. Alla har sina favoritämnen som man fotograferar och det är jag övertygad om att man ser i sina arkiv vad det är som fascinerar en själv.

Jag tror inte att man tänker på det själv om man ger sig ut på en spontan fotograferingsrunda. Utan det är när man begrundar sina foton i efterhand som man ser vad ögat har fallit för. Är det så hos dig eller har jag fel ?

Något som jag skulle vilja lära mig mer om är bildredigering. Jag tar tacksamt emot tips om bra sajter och böcker om detta ämne. Det är ju en djungel därute i cyber- och bokvärlden.

Inlagt 2012-11-22 11:43 | Läst 1471 ggr. | Permalink
Hej Christina!

När det kommer till svartvitt upplever jag samma som du, att jag tenderar att fota inom vissa specifika områden (mycket arkitektur och detaljer). Jag tror det kommer sig av att det är ett enklare språk i bilden då, och linjer och geometri framträder tydligare.

Gällande bildredigering vet du säkert redan om det, men moderskeppet.se är väldigt bra om man vill lära sig.
Svar från Tinaspicture 2012-11-22 12:14
Tack för kommentaren och Nej jag kände inte till den sajten. Så jag tackar för det tipset. Ska kolla in på det :)
Är inne i exakt samma fas som du, det där med att vilja lära sig och förbättra sig själv. Själv gillar jag att fotografera vatten nu även på höst och vinter, är inte mycket av industri fotograf utan mer en naturfotograf. Om du fastnar för industi fastar jag ofta för vatten i olika former, men fotoögat tycker jag utvecklas hela tiden och ibland kan jag tänka, men nu skulle jag ju haft med mig kameran det där skulle bli en fin bild.
Svar från Tinaspicture 2012-11-22 12:30
Ja visst är det så att man ser en massa saker som man önskat sig att kameran varit med. Tack för kommentaren :)
Fotosidan är perfekt när man vill utvecklas! =)
Svar från Tinaspicture 2012-11-22 12:31
Ja, det har jag upptäckt vilken kanonbra sajt det är. Tack för din kommentar :)
Hej Christina! Jag arbetar med bildbehandling/redigering dagligen som foto och bildlärare och hoppas att du ger det ett försök. Kanske en ny värld öppnar sig? Brukar köra lite grunder i Photoshop och visa ett bra arbetsflöde ibland mina vänner och det har uppskattats. En mini fototräff där man kunde köra lite grunder kanske?? Och fota s/v såklart. En undran,konverterar du bilderna från färg till s/v eller kör du s/v rakt ut från kameran?
Ha en bra dag!
Svar från Tinaspicture 2012-11-22 16:52
Automatiskt borde jag svara ja till det priviligerade erbjudandet om en mini träff och lära sig mer. Läget gör att jag inte kan vara borta hemifrån för länge eller för långt borta. Men det skulle ha varit "kalas" att kunna göra det. Jag tackar innerligt för erbjudandet. Jag fotar direkt s/v och endast en pytteliten del konverterar jag. Oftast så har jag bestämt mig innan jag går ut på min fotorunda vilken variation jag ska fota. Tackar så mycket för din kommentar och ha en fortsatt bra kväll :)
tonikon 2012-11-22 20:44
Jag förstår mycket väl din situation. Erbjudandet finns alltid kvar och jag kör lite då och då med polare och fotogäng så det är bara hänga på om du känner för det :))
Pröva att inte köra s/v direkt ur kamera utan konvertera i bild. beh. program istället.
Jag tänker alltid annorlunda när det är s/v fotografering kontra färg. Mer utmaning med s/v (tycker jag) :)) Vilket program använder du när du jobbar med dina bilder nu? Mvh.Tony..
Svar från Tinaspicture 2012-11-22 21:57
Hej igen Tony :) Jag låter erbjudandet hänga i luften ett tag framåt. När det gäller bildregigeringsprogram har jag kollat på olika varianter. Det kommer ett inlägg om det och mina tankar om det. Så det håller jag på ett tag :) Måste formulera mig först. (cliffhanger) ; )



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver