Usb eller extern hårddisk ??

Jag har länge funderat på att skaffa mig en extern hårddisk. Som det är nu så kopierar jag bilderna till usb -minnet och det har blivit flera usb minnen vid det här laget. Nackdelen blir att när man ska ha tag på en bild så får man leta ett bra tag innan man får tag i rätt minne och hittar bilden. Ett tag kopierade jag till dvd skivor men det har jag slutat med.

Men frågan är ju vilken typ av extern hårddisk ska jag välja ? Det finns ju massor i olika prisklasser och kvalitet standard. Jag tar tacksamt emot tips om bra externa hårddiskar till ett vettigt pris. Det finns ju tester på olika grejer men jag vill höra vad du tycker.

Hur sparar du dina bilder ?

Sparar du bilderna i någon speciell storlek t.ex 1024 x 768 för att spara plats.

Jag är för övrigt väldigt förtjust i min Samsung Galaxy S2 som tar bra bilder för att vara en mobilkamera. 

Dom här rackarna hade byggt bo mellan stenplattorna på altan hos mina föräldrar. Obehagligt när man ska sitta och fika.

Inlagt 2012-11-11 12:03 | Läst 5345 ggr. | Permalink
Ja, det blir klart godkända bilder med mobilen ;) Helt klart att en extern hårddisk är att föredra framför usb och dvd. Själv köpte jag nyligen en väldigt liten kompakt sådan på en TB, det är en sån som hämtar ström från datorn, så man behöver bara koppla den till usb, så får den ström därifrån. Och man bör passa på nu, för snart så höjs priserna på hårddiskar (nån stimmavgift som ska läggas på). Det bästa är såklart att spara bilderna helt okomprimerade i sin originalstorlek.
Själv har jag en rejäl extern hårddisk (2 TB) för lagring. Bytte nyligen dator och har inte laddat upp bilderna till den ännu så just nu jobbar jag mot den externa disken (det lilla jag gör för närvarande). Har ett par mindre externa diskar där "äldre" bilder är lagrade. Har funderat på en molntjänst som en ytterligare lagringsplats med tanke på brandrisker, inbrott etc, i stället för att ha bilder lagrade utanför hemmet (bankfack eller dylikt).
Jag sparar definivt alla bilderna i originalstorlek, i förekommande fall även i redigerad form och storleksändrade. Eftersom jag tar alla mina bilder både som raw och jpeg så blir det en del bilder och mycket plats tar de, men jag tycker det skulle ta för mycket tid att hålla på och skilja ut vilka man skulle behålla bara som raw eller jpeg.
Egen, extern hårddisk är nog odiskutabelt bra men kanske inte optimalt vad gäller pålitlighet (som enda lösning). Jag tror fn på lagring i 'molnet' - t ex crashplan - det återstå att se om filerna finns kvar när det krisar.
Jag skulle rekommendera en nätverksansluten hårddisk. Det finns många varianter och lösningar. Jag använder Synology. Den är otroligt enkel att administrera direkt via din webbläsare och operativsystemet (DSM) är dessutom på svenska. Förutom att lagra bilder så kan du göra en massa annat om du så önskar.
Extern hd är helt ok men, som Jaan påpekar, inte optimalt. Kraschar disken är risken överhängande att du blir av med dina bilder. Jag är kanske nojig men jag har mina bilder på minst 3 ställen. Och originalfiler. Jag tar nästan uteslutande RAW men skulle spara JPEG på samma sätt.

Tva externa diskar plus molnet samt "arbetskopior" i datorn är en lösning. För egen del har jag investerat i en NAS, dvs ett "kabinett" som man sätter in interna hårddiskar i. För hemmabruk är det vanligast med 2-4 diskar. Fördelen med en sådan lösning är att man konfigurera systemet så att man får redundans (=överflöd, i det här fallet säkerhet så tillvida att om en disk kraschar så finns datan kvar i disksystemet). En annan fördel är att man kommer åt NAS:en från vilken dator som helst i hemmanätverket.

Det här låter kanske krångligt (jag vet ju inte hurpass datakunnig du är...) men det är faktiskt enklare än vad det låter. Dyrare än en extern disk? Jo, det är det men å andra sidan räcker det inte med EN disk så skillnaden blir inte extrem. En hemmaNAS inkl 2st 1TB diskar kostar (ex från Dustin) 1590+640+640=2870 spänn.

Dyrt? Tja, det får man avgöra själv. Men enligt mitt sätt att se det så är det rimlig kostnad för ökad säkerhet. Vad är ens bilder värda? ;-)

Lycka till!

Edit: såg att Jörgen var inne på samma lösning......
Jag tackar för all info. En extern hårddisk alltså är svaret ;) och så får det bli + att jag kombinerar med usb tänkte jag mig. Då har jag väl garderat upp mig ordentligt.
X:a Cds är ingen definitiv säkerhet.Om du sorterar in bilderna i mappar som du namngett och se överför mapparna till usb så är det en ganska smidig lösning.Men har du drällandes flera hundra lösa bilder så är en separat hårddisk att föredra.Där bör man kanske välja efter kvalité och inte prislappen.En del av dom väsnas en hel del.
Svar från Tinaspicture 2012-11-11 16:19
Som tur är ligger allt i mappar ;)
Jag kör med externa diskar. Än så länge. En NAS med speglade hårddiskar är på gång att införskaffas. Allt för att säkerställa att inget försvinner.
NAS är lite dyrare men säkrare + att man kan komma åt bliderna från vilken dator som helst i hemmanätverket.
Bilderna sparas i original RAW-format med datum och namn på mappen.
Man får lätt en övertro på NAS med RAID-spegling av diskar. Det är nog bra att testa att installationen verkligen klarar att en disk havererar.

Vanligen har man två diskar (RAID1) d.v.s. två kompletta kopior av samma data - då kan man lämpligen fylla NASen och sedan bryta strömmen till den ena disken och se att allt fortfarande funkar. INNAN man anförtror den kritiskt data.

Ha det fint!
Johan



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver