Studiofotografering med min sons fru..................

Nu blev fotografering nr.2 gjord i min hemmastudio som jag med all enkelhet har gjort i ordning. Nu hade jag en tanke med att få till porträtt med känsla. Jag hade frågat min sons fru om hon kunde tänka sig att ställa upp som modell.

Här är några av bilderna som blev till.

Jag har redigerat med ljus och kontrast på några och några har jag lagt ett filter på (bild nr.2 och 4).

Jag tar tacksamt emot synpunkter för det kanske är något som man själv inte ser innan någon nämner det. Allt för att förbättra sig själv när man fotograferar. Man lär sig mera med att få någon annans ögon/syn på bilderna.

Foto  tagna med Kamera Canon 7d/med objektiv canon 50mm och 60d med tamron 90mm macro

Det känns riktigt roligt att komma igång med studiofotografering. Jag som mest fotar natur i vanliga fall. Nu ger jag mig in på en okänd kategori och det ska bli kul att få testa sig fram och lära mig mer.

Inlagt 2019-07-27 21:50 | Läst 1228 ggr. | Permalink
De första har inte den riktiga skärpan, såsom de sista. Använder du en punkt på ögat? Så tycker jag fortfarande att strukturen i bakgrunden stör. De sista bilderna var riktigt fina, gillar särskilt den sista
Svar från Tinaspicture 2019-07-28 18:11
Jag körde handhållet efter att först börjat med stativ. Men jag kände mig så låst av det. Så troligast beror den sämre skärpan på det. Nej jag använde inte en punkt på ögat. Jag håller fullt med dig om att skärpan inte sitter och det får jag öva mig ordentligt på. Jag försökte ställa in bländare så att jag skulle få mindre markering på strukturen, som du tipsade om. Men där är jag lika otränad så jag övar vidare på det.

Jag får sätta upp en docka ;) och öva in inställningar :)

Den sista är också favoriten bland alla bilder som jag tog (rätt många) Så jag tackar för omdömet och dina tips :)
Hej
Vad kul att se dina bilder. Just också det här att undersöka vad som behövs för en bild, i det här fallet porträtt och studio. Det finns en massa fina dimensioner i dina bilder men låt mig ägna texten till några tips på vägen.
Redigering i efterhand är ett sätt att accentuera en fotografisk tanke som finns redan i det fotografiska ögonblicket. Det är med andra ord väldigt svårt att rätta till.
Jag tycker att bakgrunden och rekvisitan inte håller ända fram. Snyggt med väven men den tar lite för mycket av bildens fokus. En målarpall som modellen sitter på, vad betyder den i läsningen av bilden. Och hur ska läsaren tolka högklackat och en röd ros i kombination med mållarpallen. Fånigt påstående kanske, men bildläsaren ser inte alltid det man vill att hen ska se.
Ett matt puder i hudton gör underverk när man vill plocka bort en och annan skavank på ben och armar. Dessutom hjälper det till när man använder en relativt liten ljuskälla som du har.
Sen är det en grej till och det är att modellen fortfarande poserar. Hon är inte helt och hållet avslappad. men att komma dit är en historia i sig. Ibland faller det sig bara så lyckligt att man uppnår ett väldigt fint arbetsätt med modellen. Det är ju ett slags teamwork man håller på med.
Man kan också ha en eller annan synpunkt på att färgtemperaturen svajar lite .
Hur som helst. Kör på! Porträtt är jättekul att jobba med för den som har hågen ditåt.
Bästa hälsningar Gunnar S
Svar från Tinaspicture 2019-07-29 18:12
Hej,
Tack för många bra synpunkter. Några har jag själv reflekterat över när jag kollat på bilderna. Speciellt noterade jag att som du säger att vissa skavanker skulle man kunnat använda smink för att dölja. Målarpallen har du helt rätt i. Jag kanske borde ha lagt något slags tyg över den för att dölja den. Det tar jag med mig till nästa gång att tänka på.
Bakgrunden får jag tänka om och skaffa något annat som passar bättre för denna typ av foto som jag ville uppnå. Något utan struktur.
Jag är väldigt tacksam för all konstruktiv kritik och tar det med mig i fortsättningen. Man lär sig bara av att få konstruktiv kritik, titta på många porträttbilder och sen försöka skapa något eget.
Sen är det bara att öva, öva och öva ännu mera :)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?