Sortera ett bildarkiv ??

Funderar på att skaffa mig en extern hårddisk. Fotoarkivet blir bara större och större. Jag borde också organisera upp mina bilder på ett bättre sätt än det jag har nu. Det börjar bli överdrivet mycket mappar av alla det slag.

Frågan är hur jag ska organisera upp mina bilder ?? Jag har suttit och öppnat mappar som jag inte kollat i på länge och hittar en del bilder som jag skulle kunna sortera på ett bättre sätt.

Jag funderar på hur jag ska sortera upp mina bilder på vettigt sätt. Ska jag sortera efter datum, motiv, år eller ???? Som det är just nu så känns det bara rörigt när jag ska leta efter en bild som jag tog för länge sen och inte kommer ihåg i vilken mapp den låg. Ett jätteprojekt att fixa detta men jag tror jag måste ta tag i det. Har du något bra tips så blir jag glad för det :))

Inlagt 2014-03-01 11:49 | Läst 1727 ggr. | Permalink
Ummmm det känns igen. Enda sättet jag fått att fungera för mig är att ha årsmappar , med 12 månadsmappar i varje årsmapp, och sen en mapp för de dagar det blivit bilder. Det är så min hjärna fungerar. Då vet jag vilken mapp jag skall leta efter blåsippor i, typ april o Maj :)...jag vet ungefär när vi har haft familjesammankomster, jag vet ungefär när jag varit ute o rest, ja helt enkelt kopplar jag det mesta till en årstid. Så detta är mitt basarkiv, det bara ligger där, det med år/månad/dag-mappar, sen hämtar jag de bilder jag vill ha fråm det och flyttar till andra mappar.Som ett exempel, har en hemsida som jag laddar upp bilder till, där finns bilderna i gallerier. Så för hemsidan flyttar jag bilder från mitt basarkiv till mappar med liknande namn på disk.
Svar från Tinaspicture 2014-03-01 12:38
Tack det var ett bra tips. Något att fundera över. Årsmappar låter bra :)
En extern hårddisk bör du skaffa och kopiera över alla bilder emellanåt så dom inte går förlorade om du får ett datahaveri.
Jag har sorterat mina bilder i olika mappar, t.ex. abstrakt, arkitektur, bilar, blad, blommor, djur, droppar, familj, fåglar, fjärilar, ...osv.
Mycket smidigt när man letar efter en specifik bild!
Ha det så gott!
Svar från Tinaspicture 2014-03-02 17:02
Ja, det blir nog ett inköp under veckan som kommer. Tack för dina tips om hur du gör :)
Jag använder LR och för mig funkar denna ordning perfekt.
Jag har en huvudmapp för året, t.ex. 2013
Därunder har jag månaderna med nummer: 01 januari, 02 februari osv. Anledningen till numret är att annars kommer inte månaderna i ordning. Då kommer t.ex. april före janauri osv, eftersom de ju sorteras alfabetiskt.
I varje månadsmapp har jag sedan dagar enligt 2013-01-01, 2013-01-02, osv.
Dessutom använder jag Collections och Smart Collections mycket.
Detta upplägg passar för mig.
Svar från Tinaspicture 2014-03-02 17:03
Bra tips Benny :) Tack det är ett bra råd.
Jag kör med datum, år och månader. Fotosidan är ett bra "kom i håg" . För alla bilder som jag lagt in här har ju datum när det är fotat, så vill jag leta efter en bild som jag publicerat här så är det jättelätt at hitta den.
ing-marie
Svar från Tinaspicture 2014-03-02 17:04
Tack Ing-Marie. En årsmapp får det bli :)
Jag har gjort som Helene
Hur vågar du vänta ha extern disk eller i Molnet.
Längre du väntar värre blir det.
Lycka till
Gun-Inger
Svar från Tinaspicture 2014-03-02 21:31
Jag törs inte vänta så länge till. Inhandlar en nu i veckan :)
Glömde skriva gillar dina bilder
Gun Inger



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?