Turist i min hemby Kungsör.

Jag tog mig till min hemort Kungsör idag där jag är uppväxt. En tanke hos mig var att ta mig till Jägaråsen och kolla in utsikten samt spana hur ridbanan ser ut idag. Kände mig som värsta naturfotografen med två kameror släpandes om halsen. Idag krånglade jag inget med några inställningar :p på teleobjektivet utan körde enbart på auto. Jag hade ingen lust att tänka på sånt idag.

Kung Karls kyrka, ritad av Nikodemus Tessin. Om det var den äldre eller den yngre Tessin minns jag inte. I bakgrunden det gamla vattentornet som länge försörjde Kungsörarna med vatten.

Kungsudden, en byggnad som finns kvar sedan kungarnas framfart i Kungsör. Idag museum och cafe/matställe. I källaren finns ett utrymme där många festligheter hålls. Den äldre delen av Kungsuddens byggnader där Drottning Kristina höll till finns inte kvar. Norra Kungsladugården med dess halmtak brändes ner av Arbogapyromanen på 70-talet.

Något som är vanligt i Kungsör är att det finns gott om ekar. Här är Ekudden, kommunens campingplats som ligger fint i utloppet av Arbogaån som mynnar ut i Mälaren.

Schelins båtbyggare är väl känt bland seglarna. I alla fall de som är lite äldre. Här byggdes måga fina segelbåtar.

Till sist en bild på Drottning Kristinas ridbana på Jägaråsen. När jag var lite så kunde man gå runt i den stenlagda labyrinten. Om några år kommer den inte alls att synas. Här vill jag skicka en stor risbukett till Kungsörs kommun som inte bevarar denna plats på ett bättre sätt. Skitdåligt helt enkelt. Snart kan kommunen ta ner sin (eller varför inte redan nu) skylt som dom gör reklam om Drottning Kristinas ridbana. En kulturskatt som dom bara låter försvinna.

Så här såg det ut när jag var liten/yngre. Ni ser ju själva hur Kungsörs kommun misskött platsen. Bilden är ett vykort påklistrat på en ask som jag har.

Inlagt 2013-11-13 18:55 | Läst 1500 ggr. | Permalink
Det är sorgligt att se hur man på vissa ställen inte fattar att ta hand om kulturvärden.

//Tommy
Svar från Tinaspicture 2013-11-13 22:21
Kan bara instämma i din kommentar.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?