Att använda avancerade inställningar?

När jag är ute och fotar så har jag senaste året mest använt mig av P, programautomatik. Har jag riktigt bråttom så vrider jag om "ratten" till auto. Att fota manuellt och hålla på med för mycket inställningar gör att mitt motiv hinner försvinna. Jag har inte lärt mig tillräckligt så att jag snabbt kan hantera dessa inställningar.

Det här motivet är ju inte rörligt eller ändrar sig när det blåser så det vore ju perfekt att öva sig med den manuella delen. Men, nej.....jag kör vidare med P och Automatik. Numera finns det ju så många fina redigeringsprogram om man skulle vilja ändra kontrast och ljussättning i sin bild, så egentligen så behövs inte manuella delen för min del och det behov jag har just nu för min bild.

Däremot vill jag ju lära mig mer och bli bättre på dom olika funktionerna på min kamera, en Canon 60D (tidigare 1000D). Det är ju det som är meningen med att jag köpt mig en systemkamera. Annars har jag kunnat nöja mig med en enklare digitalvariant av kamera.

Så nu har jag börjat lära mig mer om Av, Tidsautomatik för att få hela bilden skarp när jag ska fota småkryp. Jag vill få hela bilden skarp och inte som nu då bakgrunden eller kanterna blir oskarpa. Det är när jag fotar småkryp som jag vill få ut lite mer av skärpan i bilden.

Hur gör du när du fotar till vardags? Håller du på och rattar på kamerans alla funktioner när du tar en bild. Eller gör du som jag, tar den enkla vägen.Det skulle vara kul att höra hur du tänker och använder din kamera.

Inlagt 2013-07-19 12:22 | Läst 1099 ggr. | Permalink
hej!
jag kör nästan alltid på bländarförval, ställer in vitbalans och iso som jag vill ha den automatiskt, sen håller jag ett öga på exponeringskompensationen så att det inte går över styr åt nåt håll. jag litar på att kameran sköter resten. jag hinner inte fippla med manuella inställningar när något spännande är påväg att hända. that´s me, i alla fall när jag gör "gatufoto".

hälsningar!
Till minst 95% är det läge P som gäller för mig.
Blir bilden för ljus eller mörk använder jag exponeringskompensation.
Blir den suddig i lite dåligt ljus höjer jag ISO manuellt, eller om jag har möjlighet ställer jag ner kameran nånstans och använder timer 2 sek (oftast kompaktkameran). Stativ har jag sällan med mig.
Om jag vill ha större skärpedjup eller kortare slutartid vrider jag bara lite på främre eller bakre ratten i läge P på min K-5:a. Med kompaktkamera händer att jag byter till grönt läge i den situationen även om några av mina kompaktkameror har möjlighet A, S och M.
Håller inte heller på med för mycket inställningar utan kör nästan bara på bländarförval på min systemkamera. Ha det gott//Danne
Kör alltid manuellt bländare och tid.
Må gott
Har också en 60D och kör aldrig på P eller auto utan använder oftast bländarförval, ändrar ev vitbalans eller iso vb, använder jag extern blixt kör jag oftast manuella inställningar, inte för att jag är speciellt duktig på det utan jag provar mig fram lite....
Tack Tommi, Erik, Dan, Hans-Åke,Alf och Sirpa för era svar.
Det är kul att höra hur andra gör när ni fotar.
Intressant att höra hur kameran utnyttjas med sina finesser.
Hej Christina.
Du kommer inte vara ledsen att använda P inställningen. Jag läste en gång en mycket hyllade fotograf med glimten i ögat säga att: P stod för proffs :-)
I P ställningen kan jag ställa in flere saker än när den är inställd på auto.
Jag använder alltid P med reportage och situationen bilder. Och när det är dags för stillastående motiv, använder jag blænderforvalg.
Med foto hälsning från Danmark.
Svar från Tinaspicture 2013-07-20 09:29
Tack för din kommentar och jag gillar liknelsen P som i proffs ;)
P har blivit min favorit när jag fotar. Enkelt, men att man kan fixa lite själv innan man trycker av.
Ha en bra lördag !
Hej!
Jag skiftar mellan bländarförval och manuellt ungefär lika mycket. Det finns så många möjligheter att i kameran påverka hur bilden ska bli, det vore ju synd att inte använda sig av det. Jag använder högst sällan några auto-inställningar. Istället har jag egna inställningar för att optimera bild/bildkontroll sparade där jag har förinställt t ex mättnad, bildskärpning färgton m m. Det går ju att lära sig kameran ett litet steg i taget utan att det är någon brådska. Prova dig fram, kanske med att prova bländar- eller slutarförval för att se hur det blir.
Lycka till med nya kameran och ta dig tid med att lära känna kamerans alla möjligheter. :-)
Vänligen
Nonno
Svar från Tinaspicture 2013-07-21 15:19
Tack Nonno för ditt svar :)
Ja, det är så man får göra. Att lära sig ett steg i taget för när jag har en systemkamera så ska jag försöka lära mig att nyttja den bättre. Det är en kombination av den enkla vägen och samtidigt lära mig mer som gäller just nu.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?